قسمت اول
همه ما هر از چند گاه استرس پیدا میکنیم، اما اصلا اتفاق بدی نیست، اما وقتی استرس مزمن شود، میتواند عواقب جدی بر سلامتی ما داشته باشد. در این مقاله به صورت ویژه درباره تاثیر استرس بر پوست صحبت میکنیم
استرس میتواند خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهد، بر سیستم ایمنی بدن تاثیر منفی بگذارد و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش دهد. و صد البته استرس میتواند روی پوست صورت تاثیر داشته باشد.
خشکی پوست، چین و چروک و آکنه تنها برخی از مشکلاتی است که میتواند در اثر استرس به وجود بیاید.
استرس مزمن میتواند به دو صورت روی صورت شما تاثیر بگذارد.
اول، هورمونهایی که بدن شما هنگام احساس استرس ترشح میکند میتواند منجر به تغییرات فیزیولوژیکی شود که بر پوست شما تاثیر منفی بگذارد.
دوم، داشتن استرس ممکن است منجر به عادات بدی مانند دندانقروچه یا جویدن لبها شود.
تاثیراسترس روی پوست به این صورت خودرا نشان میدهد:
۱-آکنه
وقتی استرس دارید، بدن شما هورمون کورتیزول بیشتری تولید میکند. کورتیزول باعث میشود قسمتی از مغز شما به نام هیپوتالاموس، هورمونی به نام هورمون آزادکننده کورتیکوتروپین تولید کند. کورتیکوتروپین باعث ترشح چربی از غدد چربی در اطراف فولیکولهای موهای شما میشود. تولید بیش از حد چربی توسط این غدد میتواند منافذ پوست شما را مسدود کند و منجر به آکنه شود.
در سال ۲۰۱۷ میلادی یک تحقیق صورت گرفت که دانشجویان دختر بین ۲۲ تا ۲۴ سال در آن شرکت کردند. محققان دریافتند که سطوح بالاتر استرس با شدت آکنه، ارتباط مثبت دارد.
یک مطالعه اپیدمیولوژیک که در سال ۲۰۱۱ میلادی در کره جنوبی صورت گرفت، عوامل بالقوه تشدیدکننده آکنه را در هزار و ۲۳۶ نفر بررسی کرد. نتیجه این بود که محققان فهمیدند استرس، کمخوابی، مصرف الکل و قاعدگی میتواند آکنه را بدتر کند.
۲. کیسههای زیر چشم
کیسههای زیر چشم با تورم یا پف زیر پلک شما مشخص میشوند که با افزایش سن بیشتر شیوع مییابد چون ماهیچههای حمایتی اطراف چشم ضعیف میشوند.
استرس ناشی از کمخوابی هم علائم پیری مانند خطوط ریز، کاهش کشسانی و رنگدانههای پوست را افزایش میدهد. از دست دادن قابلیت ارتجاعی پوست ممکن است به تشکیل کیسههای زیر چشم کمک کند.
۳. پوست خشک
لایه بیرونی پوست شما حاوی پروتئین و چربی است که نقش مهمی در هیدراته نگه داشتن سلولهای پوست ایفا میکند.
استرس در عملکرد لایه بیرونی پوست اختلال ایجاد میکند و ممکن است بر احتباس آب پوست تاثیر منفی بگذارد.
استرس ناشی از مصاحبه کاری و استرس ناشی از اختلال زناشویی هم میتواند باعث کندی ترمیم یا بهبود پوست شود.
۴. راشها
استرس میتواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند. ضعف سیستم ایمنی بدن به عدم تعادل باکتریها در روده و پوست شما منجر میشود که به عنوان «دیس بیوزیس» شناخته میشود. وقتی این عدم تعادل روی پوست شما به وجود میآید، میتواند منجر به قرمزی یا بثورات شود.
استرس باعث ایجاد یا تشدید این بیماریها میشود: پسوریازیس، اگزما و درماتیت تماسی.
۵. چین و چروک
استرس باعث تغییر در پروتئینهای پوست میشود و خاصیت ارتجاعی آن را کاهش میدهد. کاهش خاصیت ارتجاعی میتواند باعث ایجاد چین و چروک شود