زگیل یک بیماری مسری و واگیردار است و به همین خاطر باید زود درمان شود.
زگیل یک بیماری ویروسی است، یعنی زمانی که ویروس آن به نام HPV وارد پوست میشود، امکان ظهور این بیماری به وجود میآید. این ویروس محدود به سطح پوست باقی میماند و به تدریج رشد میکند .
ظاهر یک زگیل بستگی به محل پیدایش آن دارد. زگیل ها معمولا به رنگ پوست بوده و در لمس زبر و ناصاف هستند اما گاهی هم می توانند تیره یا صاف و هموار باشند. انواع مختلف از زگیل وجود دارد که عبارتند از: زگیلهای معمولی، زگیلهای کف پا، زگیلهای صاف یا مسطح، زگیلهای تناسلی. )– زگیل بیشتر در قسمتهایی از بدن که تماسشان با محیط بیرون بیشتر است، مثل دستها، صورت و کف پاها دیده میشود. (
wart
زگیل معمولی:
این نوع زگیل معمولا اطراف ناخن، روی انگشتان و پشت دست دیده می شوندو بیشتر در نواحیای که در پوست خراشیدگی ایجاد شده است( مثلا به دنبال جویدن ناخنها یا کندن گوشه های ناخن) به وجود میآیند.
زگیلهای پا:
این زگیلها که در کف پا ایجاد میشوند و به تعداد زیاد و دسته دسته به وجود میآیند، زگیلهایی موزائیکی خوانده میشوند. بیشتر زگیلهای کف پا) بر خلاف زگیلهای معمولی) به سمت خارج پوست برجسته نمیشوند. زیرا فشار حاصل از راه رفتن روی کف پا، باعث صاف و پهن شدن آنها شده و آنها را به داخل پوست فشار می دهد. در سطح این نوع زگیلها اکثرا نقاط سیاهی دیده میشود که همان عروقی خونی است که تغذیه آنها را به عهده دارند. زگیلهای کف پا ممکن است دردناک باشند مثل اینکه سنگی در کفش قرار گرفته باشد.
زگیل های مسطح:
این زگیلها از زگیلهای دیگر کوچک تر بوده، سطحی هموارتر دارند و اکثرا به تعدا زیاد ایجاد میشوند (۲۰ تا ۱۰۰) . ممکن است هر جایی از بدن را درگیر کنند ولی درکودکان بیشتر روی صورت به وجود میآیند. این زگیلها در بزرگسالان بیشتر اوقات در آقایان،در نواحی رویش ریش و در خانمها روی ساق پا پیدا میشود. احتمالا صدمه دیدن پوست هنگام تراشیدن موهای ناحیه علت ایجاد این پدیده است.
زگیل تناسلی:
این زگیل ها شکل شایع نگران کننده ای در بالغین به شمار می روند و اکثرا کوچک و صاف هستند. ولی میتوانند باریک و بلند هم باشند. این زگیلها نرم بوده و برخلاف بقیه زگیلها زبر و پوسته پوسته نیستند. زگیلهای تناسلی ممکن است، داخل مهبل یا گردن رحم در خانمها، اطراف معقد و یا داخل راست روده را گرفتار کنند.
ویروسهایی که عامل زگیلهای تناسلی هستند به ندرت باعث زگیلهای دست یا پا میشوند، ولی میتوانند باعث پدید آمدن زگیلهایی در دهان شوند. به نظر میرسد زگیلهای تناسلی با سرطانهای ناحیه تناسلی مرتبط میباشند.
زگیل یک بیماری مسری است.البته مسری به این معنا نیست که هر کس با شخص مبتلا تماس داشته باشد، مبتلا میشود اما بعضی افراد که استعداد و حساسیت ذاتی لازم را برای ابتلا به این بیماری دارند، در صورت تماس با فرد بیمار مبتلا میشوند.
همچنین ممکن است ویروس وارد بدن خیلیها شود اما هیچوقت دچار این بیماری نشود. مثلاً یک پزشک ممکن است روزی ۱۰ بار با فرد مبتلا به زگیل تماس داشته باشد ولی به علت قوی بودن سیستم ایمنی بدنش دچار این بیماری نشود یا دیده شده که اعضای خانواده یک فرد مبتلا با وجود اینکه با او در یک محیط زندگی میکنند، بیمار نشدهاند.
تماس با بیمار حتماً لازم نیست به شکل مستقیم باشد، مثلا تماس با خود زگیل یا لمس کردن پوست فرد تا سرایت انجام بگیرد مثلا ممکن است فردی که کف پایش زگیل دارد، درخانه راه برود و ویروس به اصطلاح ریزش پیدا کند و فرد دیگری که بدون جوراب در همان نواحی راه میرود، به ویروس آلوده شود. حالا اگراین فرد بدنش مستعد بیماری باشد، ممکن است در عرض چند هفته علائم بیماری را نشان دهد.
دوره نهفتگی بیماری از چند هفته شروع میشود و تا چند ماه ادامه پیدا میکند. گاهی اوقات حتی ممکن است تا یکی دو سال هم نهفته بماند و ناگهان ظاهر شود.
زگیل بیشتر در افرادی که در محیطهای پررفت و آمد یا اماکن عمومی کار میکنند، مثل استخرها، آرایشگاهها و مهدکودکها دیده میشود. در این اماکن اگر یک نفر مبتلا باشد، ممکن است اطرافیان و باقی افراد را هم آلوده کند، مثلاً در استخرهای عمومی تماس کف پا با محوطه اطراف استخر یا تماس پوست با آب آلوده امکان سرایت را به وجود میآورد.
از نظر سنی زگیل بیشتر در کودکان و جوانها دیده میشود و شیوع آن در سنین بالاتر کمتر است. در واقع فرد با افزایش سن ایمنی لازم را در مقابل ویروس پیدا میکند و علائم بیماری به تدریج محو میشوند.
اندازه طبیعی زگیل معمولاً بین ۴ تا ۵ میلیمتر است و بزرگتر نمیشود اما اگر در درمان غفلت کنیم، ممکن است بین ۳ تا ۴ سانتیمتر شود. این زگیلهای بزرگ معمولاً کف پای افراد دیده میشود فرد برای درمان زگیل در ناحیه دست یا صورت چون در معرض دید قرار دارد، زودتر اقدام میکند اما برای درمان زگیل کف پا ممکن است کوتاهی کند.
درمان زگیل
ـ متاسفانه برای درمان قطعی زگیل هنوز هیچ دارویی وجود ندارد. البته درمانهای انجام میشود که ضایعه زگیل را تخریب میکنند. مانند سوزاندن، منجمد کردن . که موثرترین درمان منجمد کردن یا فریز(کرایو) ضایعه است که لازم است در چندین مرحله انجام شود . اما گاهی ویروس بیماری زیر پوست باقی میماند.که اگر فرد در طول زمان ایمنی کافی را در مقابل ویروس بهدست آورده باشد، ویروس تخریب میشود و نمیتواند دوباره رشد کند اما اگر ایمنی کافی نداشته باشد، ممکن است بارها و بارها عود کند اما در هر حال لازم است که افراد برای درمان زگیل اقدام کنند چون هم جنبه زیبایی دارد و هم احتمال سرایت برای دیگران را فراهم میکند. درواقع زگیل نباید به حال خودش گذاشته شود چون گاهی اوقات دردناک میشود که هم خود فرد را ناراحت میکند و هم اطرافیانش را نگران که مبادا آنها هم مبتلا شوند