لایه برداری سطحی چگونه انجام می گیرد؟
درست قبل از لایه برداری، پوست کاملاً پاکسازی می شود. سپس ماده شیمیایی (که معمولاً مایع یا خمیر است) با استفاده از برس مخصوص یا گاز روی پوست مالیده می شود. این ماده برحسب نوع ماده شیمیایی مورد استفاده به مدت چند دقیقه روی پوست نگه داشته می شود. برای خنثی سازی اسید و خاتمه دادن به واکنش شیمیایی، از آب یا الکل استفاده می شود که توسط آن ماده شیمیایی را از روی پوست پاک می کنند. ممکن است وقتی ماده شیمیایی روی پوستتان است کمی احساس سوزش کنید. یک پنکه دستی می تواند این سوزش و ناراحتی را کمتر کند.
لایه برداری متوسط چگونه انجام می گیرد؟
تکنیک مورد استفاده برای لایه برداری متوسط مشابه با لایه برداری سطحی است با این تفاوت که ماده شیمایی به مدت طولانی تری روی پوست نگه داشته میشود. لایه برداری متوسط بسیار دردناک تر از لایه برداری سطحی است چون مواد شیمیایی مورد استفاده بسیار قوی تر هستند و عمیق تر در پوست نفوذ می کنند. برای کاهش درد معمولاً به فرد قرص مسکن داده می شود. کمپرس سرد و پنکه دستی نیز می تواند برای کاهش سوزش ایجاد شده توسط ماده شیمیایی موثر باشد.پس از لایه برداری دیگر دردی باقی نخواهد ماند.
پس از لایه برداری انتظار چه داشته باشید؟
زمان بهبودی پس از لایه برداری شیمیایی بستگی به نوع لایه برداری و عمق آن دارد. در همه مواد لایه برداری، مراقبت صحیح از پوست پس از عمل در تسریع بهبودی اهمیت بسیار زیادی دارد و باعث می شود نتیجه به دست آمده مدت طولانی تری باقی بماند.این مراقبت ها شامل موارد زیر است:
۱-پاک کردن پوست به طور مرتب با آب یا محلولی که پزشکتان برایتان تجویز کرده است.
۲-استفاده از کرم های ترمیم کننده ویا مرطوب کننده (پزشک باتوجه به نوع پوستتان تجویز میکند)
۳-پرهیز از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب تا زمانیکه لایه برداری متوقف شود. پس از متوقف شدن لایه برداری، کرم ضد آفتاب باید هر روزوهر۲الی ۳ ساعت یکبار مورد استفاده قرار گیرد. (پوست تازه اگر در معرض آفتاب باشد، بیشتر در معرض تخریب وایجاد لک قرار دارد.)
۴-برای کاهش درد پس از لایه برداری ممکن است مسکن (استامینوفن)تجویز شود.
۵-برخی افراد دچار تورم شدید به ویژه در اطراف چشمها می شوند. که بالا بردن سر وقراردادن چندبالش زیرسرهنگام خواب می تواند این تورم را تا حدودی کاهش دهد .
۶- درصورتیکه سابقه ایجاد تبخال حتی یکبار داشته باشید برای جلوگیری از بروزآن پس از لایه برداری، یک دوره درمان باقرصهای ضد ویروس ضروری ست.
۷-مراقبت صحیح از زخم ها یا خراشیدگیهای پس از لایه برداری برای تسریع درمان و جلوگیری از بروز عفونت زخم اهمیت بسیار زیادی دارد. ممکن است پزشکتان توصیه کند که در روز چند مرتبه به صورت آب بپاشید یا داروهایی استفاده کنیدتا پوسته پوسته شدگی کمتر شود. و شایدلازم باشد برای چک کردن زخم مرتباً به مطب پزشکتان مراجعه کنید.
چرا لایه برداری انجام می شود؟
لایه برداری سطحی برای تقویت ظاهرپوست های کدر ، تغییرات رنگدانه ای پوست،جوش یا جای جوش، ضایعات خفیف ناشی از آفتاب، یا چروک های خفیف انجام می گیرد.
گاهی اوقات پزشک لایه برداری شیمیایی را همراه با میکرودرم ابرژن انجام می دهد که تاثیر بسیار بیشتروبهتری روی پوست میگذارد.
لایه برداری شیمیایی (به استثنای لایه برداری سطحی) در مواردی که فرد ویژگی های زیر را داشته باشد انجام نخواهد گرفت:
۱-اخیراً از ایزوتریتینوئین استفاده کرده باشد (مانند آکوتان Accutane، دارویی که برای درمان جوش مورد استفاده قرار می گیرد).
۲-اخیراً جراحی صورت یا جراحی با اشعه یالیزرصورت انجام داده باشد که این می تواند ترمیم دوباره پوست را سخت تر کند.
۳-عفونت تبخالی فعالی داشته باشد که ناحیه مورد درمان را تحت تاثیر قرار داده باشد.
۴-سیستم ایمنی بدن وی ضعیف باشد. این مسئله درمان را کندتر کرده و خطر بروز عفونت و تغییر رنگ پوست را پس از لایه برداری افزایش می دهد.
۵-به برخی داروهای خاص آلرژی داشته باشد.
میزان تاثیرگذاری آن چه میزان است؟
نتیجه به دست آمده از لایه برداری شیمیایی تاحدودی به نوع پوست ،عمق لایه برداری وتبحرپزشک بستگی دارد.
لایه برداری سطحی می تواند تخریب های ناشی از نور خورشید یا پیری پوست را کاهش دهد اما آنرا به کلی از بین نمی برد. نتیجه لایه برداری ممکن است تا مدتها آشکار نشود، و وقتی ظاهر شود، ممکن است خیلی خفیف و جزئی باشد. معمولاً برای ایجاد همان تاثیری که فرد می خواهد باید لایه برداری های مکرر بافواصل معین انجام گیرد.
نوع پوستتان، مراقبت های قبل و بعد از لایه برداری از پوستتان، میزان تجربه پزشک، و شیوه زندگیتان پس از عمل نیز می تواند بر نتیجه کار تاثیر بگذارد. برخی از انواع مشکلات پوستی خیلی بهتر به لایه برداری شیمیایی واکنش می دهند. افرادیکه پوست روشن تری دارند و پس از عمل کمتر در معرض آفتاب قرار می گیرند، نسبت به افرادیکه پوست تیره تری دارند و زمان زیادی را زیر نور آفتاب می مانند، معمولاً نتیجه به مراتب بهتری کسب می کنند.
قبل از اینکه تصمیم بگیرد لایه برداری شیمیایی روی پوستتان انجام دهید، حتماً درمورد نتیجه ای که از عمل خواهید گرفت با پزشکتان مشورت کنید.
تغییر در رنگ و بافت پوست که به واسطه بالا رفتن سن و قرار گرفتن در معرض آفتاب ایجاد می شود، معمولاً پس از لایه برداری شیمیایی همچنان ادامه می یابد. لایه برداری شیمیایی نمی تواند راه حل دائمی برای این گونه مشکلات پوستی باشد.
خطرات
لایه برداری های شیمیایی می تواند مشکلات زیر را در پی داشته باشد:
۱-قرمز شدن پوست: پس از انجام لایه برداری شیمیایی انتظار قرمز شدن پوستتان را داشته باشید. که دربرخی انواع پوست ها، این قرمزی ممکن است بسیار شدید باشد. این قرمزی ممکن است در چند هفته از بین برود یا ماه ها به طول انجامد.
۲-تغییرات رنگ پوست :نواحی تحت درمان ممکن است روشنتر یا تیره تر از سایر نواحی پوست شود.
۳-خشک و پوسته پوسته شدن پوست
۴-متورم شدن پوست به ویژه در اطراف چشمها
۵-واکنش آلرژیک به مواد شیمیایی
۶-عفونت: به ویژه افرادیکه سابقه تبخال دارند در معرض عفونت قرار می گیرند.
۷-افزایش حساسیت نسبت به نور خورشید.به همین دلیل طی دوره های اولیه درمان پس از لایه برداری (قبل از اینکه لایه برداری پوست تمام شود)، باید از قرار گرفتن درمعرض آفتاب خودداری کنید. پس از اتمام این دوره، باید هر روز از کرم ضد آفتاب استفاده کنید و تا حد امکان از قرار گرفتن در معرص آفتاب بپرهیزید. پوست جدید دربرابر تخریب و رنگزدایی دربرابر آفتاب آسیب پذیرتر است.