ژلها ازانواع فیلرها هستند که جهت برجسته سازی ویا افزایش حجم بافتی و از بین بردن یا کاهش چینهای سطحی و عمقی صورت ناشی ازتحلیل پو ست یا کاهش چربی زیرپوستی و یا بدلایل زیبایی مورد استفاده قرار میگیرند.
بهترین ژلهایی که جهت درمان خطوط وحجم دهی چهره استفاده میشوند ،ژلهایی هستند که حداکثر سازگاری بیولوژیک را با بدن فرد داشته باشد،و واکنشهای ایمنی بدن را تحریک ننماید.
همچنین استفاده از ژلهای دائمی و طولانیمدت بدلیل ایجاد عوارضی از قبیل عوارض آلرژیک و یا ایجاد گرانولوم یاجابجایی ژل توصیه نمی شود.
بهترین ژل هایی که امروزه استفاده میشوند ژل هایی ازجنس هیالورونیک اسید هستند که ماندگاری حدود ۹ الی ۱۲ ماه دارندـ
تزریق ژل با تشخیص پزشک بر اساس نیاز بیمارومیزان حجم موردنیازاستفاده می شود.به همین دلیل قبل از تزریق ژل، معاینه و مشاوره بالینی بسیار اهمیت دارد زیراپزشک باید از سابقه بیماریهای قبلی و مصرف دارو درفرد مطلع شود.
آیا تزریق ژل عوارضی هم دارد؟
مانند هرنوع تزریق دیگری در ناحیه صورت باید احتمال تورم و کبودی در نظر گرفته شود و با بیمار در میان گذاشته شود. تجربه پزشک واستفاده از تکنیک درست همراه با مشاوره بالینی قبل از تزریق سبب میشود که نتایج بالینی به خواستهای بیمار نزدیک تر شود،و درکل نبایدانتظارات غیرمعقول از تزریق داشته باشید.
دربسیاری موارد افراد می پرسند که اگر ژلها جذب شوند،آیا باعث بدفرم شدن چهره میشوند؟
باید گفت که خیر، پس از جذب ژلها ،چهره به شکل اولیه خود بر می گردد و هیچ تغییر فرم خاصی اتفاق نمی افتد. اما اگرژل ها بصورت مداوم هر۹ماه تزریق شوند باعث دوام بهتر و فرمدهی طبیعی تر صورت می شوند.
اینکه جه کسانی می توانند ازژل استفاده نمایندباید گفت که همه افراد بالای ۱۸ سال می توانند ازاین روش درمانی استفاده کنند، اما اینکه کسی کاندیدای مناسبی برای این روش و یا هر روش زیباسازی دیگری است یا خیر، با معاینه پزشک، گرفتن تاریخچه پزشکی بیمار و همچنین بررسی بسیار دقیق ساختار چهره و طراحی برای ایجاد تغییرات مناسب، تعیین می گردد.
انتخاب روشهای زیباسازی کاری کاملاً تخصصی می باشد و حتماً باید با توجه به فواید و مضرات روش درمانی، خواسته بیمار، آناتومی وفرم چهره بیمار و شرایط فیزیکی و چسمی و روحی بیمار انجام شود تا بتوان آن را موفقیتآمیز دانست.
چند نکته مهم درتزریق ژل وجود دارد که باید به آن توجه داشت :
۱-در برخی مواقع به دنبال تزریق ژل شخص دچار تبخال میشود که پزشک میتواند باتجویز داروازآن پیشگیری کرده ودرمان نماید .به همین دلیل درصورت سابقه تبخال حتی یکبار در گذشته باید پزشک خود را مطلع نمایید.
۲- بیمارباید از نوع ماده تزریق شده آگاهی داشته باشد. پزشک باید برای بیمار توضیح دهد که از چه نوع ژل استفاده خواهد کرد، زمان ماندگاری آن چقدر است واینکه چه عوارض احتمالی خواهد داشت. (عوارض موقتی مانند قرمزی و کبود شدن کاملا طبیعی است و جای نگرانی نیست ومعمولا درعرض ۷تا ۱۰ روز ازبین می رود .)
۳- تزریق ژل حتما بایدتوسط پزشک انجام شود وازتزریق توسط افرادمتفرقه وآرایشگاه جدا خودداری نمایید.
۴- اگرقبل ازمراسم یاجشن تصمیم به تزریق ژل دارید بهتراست ۴ الی ۶ هفته قبل از مراسم اینکار انجام شود.
۵- بهتراست یک هفته قبل از تزریق ژل ازمصرف ویتامین ها مخصوصا ویتامین ای ،امگا۳ ،آهن ،جینسینگ ،کیوتن همچنین داروهای گیاهی ، داروهای کاهش وزن،چای سبز،زنجبیل ، ،ژلوفن یا ایبوبروفن و مصرف سیر و دمنوشها یا عرقیجات گیاهی خودداری نمایید اما درصورت مصرف موارد فوق باید مدنظر داشته باشید که مصرف این داروها وهمچنین آسپرین یا وارفارین ویا پلاویکس احتمال کبودی بعداز تزریق را بیشتر میکند. ولی درهرصورت کبودی معمولا درعرض ۱ الی ۲ هفته از بین میرود.
۶- درافرادی که باردارهستند و همچنین در افراد مبتلا به بیماری های خودایمنی ،کولیت روده وبیماریهای پوستی شدید مانند لوپوس وموارد مشابه تزریق ژل ممنوع است.
۷- درافرادی که به هر دلیلی بدنشان سوخت وساز بالاتری دارد مانند ورزشکاران وافرادی که ازداروهای کاهش وزن یا کورتون استفاده می کنند یا افرادی با تعریق بالا وکسانی که بدلیل شغلشان درمحیط گرم کار می کنند دوام وماندگاری ژل کمتر از سایر افراد میباشد.
۸- استفاده ازسیگار ،قلیان ،مشروبات الکلی وموادمخدر عمر،ماندگاری واثر ژل را تا حد زیادی کاهش می دهد.
گردآورنده دکترمهشیدطالبی -پزشک پوست ومووزیبایی